Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Επιστολή σε γονείς, μαθητές εκπαιδευτικούς

15-07-2013 Επιστολή σε γονείς, μαθητές εκπαιδευτικούς:

Όλοι μαζί να αντισταθούμε στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και στις απολύσεις εκπαιδευτικών

ΟΛΜΕ 
Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί:
Όλοι μαζί να αντισταθούμε στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και στις απολύσεις εκπαιδευτικών
 
Αγαπητοί γονείς,
Είναι δύσκολο να χωρέσει ο νους του ανθρώπου το έγκλημα που διαπράχθηκε κατακαλόκαιρο σε βάρος της παιδείας του τόπου μας, σε βάρος του σχολείου των παιδιών μας.
Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας, υπακούοντας πειθήνια στις εντολές της τρόικας, κατάργησαν με μια μονοκοντυλιά 50 από τις 110 ειδικότητες της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και 2 ειδικότητες εκπαιδευτικών της Γενικής Εκπαίδευσης.
Χτύπησαν αυτή τη φορά εκεί όπου ζει, αναπνέει και μορφώνεται το πιο ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού, η νεολαία. Και έπληξαν θανάσιμα ιδίως εκείνο τον τομέα της εκπαίδευσης, στον οποίο προσφεύγουν τα παιδιά των πιο αδύναμων και φτωχών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, επιζητώντας γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση, την τεχνική – επαγγελματική εκπαίδευση.
Με αυτά τα απάνθρωπα, αντι-εκπαιδευτικά και αντι-αναπτυξιακά  μέτρα η κυβέρνηση:
  • στερεί από 20.000 περίπου μαθητές και μαθήτριες τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε βασικούς επαγγελματικούς κλάδους, όπως υγεία – πρόνοια, γραφικές τέχνες κ.λπ.,
  • στέλνει τα παιδιά αυτά βορά στην αχόρταγη ιδιωτική εκπαίδευση (ΚΕΚ και ΙΕΚ), φορτώνοντας έτσι χιλιάδες οικονομικά εξαθλιωμένες οικογένειες με πρόσθετα δυσβάσταχτα έξοδα,
  • καταδικάζει στην ανεργία 2.500 περίπου εκπαιδευτικούς που δίδασκαν σε αυτά τα σχολεία, οδηγώντας τους στη διαθεσιμότητα και στη συνέχεια στην απόλυση,
  • ανοίγει το δρόμο για το κλείσιμο και άλλων σημαντικών τομέων, δομών και υπηρεσιών της δημόσιας εκπαίδευσης,
  • οδηγεί ουσιαστικά σε κλείσιμο εκατοντάδες σχολεία της επαγγελματικής εκπαίδευσης (Επαγγελματικά Λύκεια και Επαγγελματικές Σχολές).
  • κατευθύνει τους μαθητές στη «μαθητεία» δηλαδή την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία (εθίζοντας έτσι τα παιδιά μας στο γενικευμένο μοντέλο εργασίας και ζωής, που θρέφει το σύστημά τους: δουλειά χωρίς δικαιώματα, ετοιμάζοντας τους σύγχρονους δούλους του 21ου αιώνα).
Έχουν ήδη προηγηθεί άλλα μέτρα εξίσου καταστροφικά, όπως είναι οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, η δημιουργία πολυπληθών τμημάτων στα σχολεία, η κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας, το κλείσιμο σχολικών βιβλιοθηκών, η εγκατάλειψη της εκπαίδευσης των παιδιών με ειδικές ανάγκες, η απόλυση των σχολικών φυλάκων.
Ταυτόχρονα, επέβαλαν αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών ανά εβδομάδα, για να δημιουργήσουν έτσι τεχνητά πλεόνασμα εκπαιδευτικών και να οδηγήσουν περισσότερους στην απόλυση.
 
Δεν πρόκειται να σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε. Ξεπουλούν στην ολιγαρχία του πλούτου όλα τα δημόσια αγαθά: παιδεία, υγεία, περίθαλψη, σύνταξη, ασφάλιση, πολιτισμό,  περιβάλλον, ενημέρωση, δημόσια ραδιοτηλεόραση, ύδρευση, καθαριότητα, ενέργεια, πλουτοπαραγωγικές πηγές, δρόμους, λιμάνια, συγκοινωνίες, τουρισμό-νησιά… Όλα μετατρέπονται σε εμπόρευμα και υποτάσσονται στο σύγχρονο θεό: το κέρδος.
 
Το σχέδιό τους είναι πια ορατό:
  • Ευτελίζουν με άθλια προπαγάνδα, εδώ και πολλά χρόνια,  όλους αυτούς τους τομείς, και ταυτόχρονα τους συρρικνώνουν και τους υποβαθμίζουν, ώστε να μην μπορούν να ανταποκριθούν πλέον ούτε στοιχειωδώς στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
  • Συκοφαντούν και καθυβρίζουν τους εργαζόμενους επιχειρώντας να φορτώσουν σε αυτούς τις δικές τους ευθύνες για την υποβάθμιση του δημόσιων υπηρεσιών.
  • Με τη συνεχή μείωση των πόρων, στα όρια της οικονομικής ασφυξίας, οδηγούν το κοινωνικό κράτος στην οριστική κατάργηση, ανοίγοντας το δρόμο στην ασύδοτη ιδιωτική πρωτοβουλία.
  • Σέρνουν εργαζομένους στην απόλυση, στην ανεργία και την απόγνωση στρέφοντας τη μια κατηγορία εργαζομένων ενάντια στην άλλη.
Όλοι μαζί, ενωμένοι, ας βροντοφωνάξουμε:
Φτάνει πια!
 
Τα σχολεία, όπως και όλα τα δημόσια αγαθά, ανήκουν στο λαό, στα παιδιά μας, στο παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου. Έχουν δημιουργηθεί με τον ιδρώτα και με το αίμα του κόσμου της εργασίας. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε να δοθούν βορά στο ιδιωτικό επιχειρηματικό κεφάλαιο.
  • Κανένας μαθητής, κανένας εκπαιδευτικός, κανένα σχολείο δεν περισσεύει.
  • Να επιστρέψουν όλοι οι απολυμένοι στην εργασία τους.
  • Η ανεργία είναι ντροπή για την κοινωνία και έγκλημα εκείνων που τη δημιουργούν. Αν οι 1,5 εκατομμύρια άνεργοι επιστρέψουν στην δουλειά, θα αποτελέσουν ένα τεράστιο κοινωνικό κεφάλαιο, πραγματικό πλούτο προς όφελος όλης της κοινωνίας των εργαζομένων.
Δεν έχουμε άλλη επιλογή.
     Ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας. Εργαζόμενοι και άνεργοι, μαθητές και γονείς, σε ένα αποφασιστικό και συντονισμένο αγώνα:
Για ένα ενιαίο δημόσιο και δωρεάν σχολείο χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, ανοιχτό στη γνώση και τη κοινωνία, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού, στα όνειρα της νέας γενιάς.
Η πολιτική που επιβάλλουν κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ πρέπει να ανατραπεί!
 
Να διαλύσουμε το σκοτάδι, το φόβο και τη σιωπή
που θέλουν να επιβάλλουν παντού και όχι μόνο στις οθόνες μας.