Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Διεθνής διάσταση στο αίτημα για κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης των εκπαιδευτικών


ETUCE
Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Επιτροπή για την Εκπαίδευση
Ευρωπαϊκή Περιφέρεια της Εκπαιδευτικής Διεθνούς


ΠΡΟΣ:
-Τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso
-Την Ευρωπαϊα Επίτροπο Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Πολιτισμού και Νεολαίας Androulla Vassiliou
-Τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού Jan Truszczyński
-Τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά
-Τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο

Αριθμ. Πρωτ.: MR/9495
24 Μαϊου 2013
ΘΕΜΑ: Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Εξ’ ονόματος της ETUCE, που εκπροσωπεί 10.6 εκατομμύρια εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στην εκπαίδευση σε 45 χώρες, θα επιθυμούσα να εκφράσω τη βαθιά ανησυχία μου σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα και να σας ενθαρρύνω να αναλάβετε προσωπικά δράση ώστε να βοηθήσετε τους εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν τη φυλάκιση ή την απόλυση λόγω της διαφωνίας με τις πολιτικές της κυβέρνησής τους.
Η διαταγή επίταξης που εξέδωσε πρόσφατα η Ελληνική κυβέρνηση αποτρέπει την άσκηση του δικαιώματος των συνδικαλιστικών ενώσεων στην απεργία. Η παρούσα απόφαση διαβρώνει σαφώς τις βασικές πολιτικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα.
Πιστεύω ότι το πολιτικό όραμά σας δεν είναι η απάθεια απέναντι στην αδικία. Σας καλώ να καταδικάσετε το γεγονός ότι η εκπαίδευση στην Ελλάδα υπόκειται σε σκληρά μέτρα τα τελευταία τρία έτη περιλαμβανομένης της μείωσης των δημόσιων δαπανών για την εκπαίδευση κατά 33 % (2009-2012) και κατά 47 % έως το 2016 καθώς επίσης και της μείωσης των μισθών των νέων εκπαιδευτικών έως 45 %. Επιπλέον, ο αριθμός των μόνιμων εκπαιδευτικών έχει μειωθεί κατά 12%. Έχουν καταργηθεί σχολεία, έχουν διαλυθεί οι  εκπαιδευτικές δομές υποστήριξης, και υπάρχει απώλεια 32.000 διδακτικών ωρών την εβδομάδα έως το τέλος του σχολικού έτους εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών.
Αυτό το Πάσχα, όταν έκλεισαν τα σχολεία, η κυβέρνηση στην Ελλάδα πέρασε δρακόντεια μέτρα:
•    Απολύσεις 10.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών από το Σεπτέμβριο
•    Υποχρεωτικές μεταθέσεις  των μόνιμων εκπαιδευτικών σε ολόκληρη τη χώρα,
•    Αύξηση του διδακτικού ωραρίου από 2-5 ώρες με αποτέλεσμα τη δημιουργία υπεράριθμων εκπαιδευτικών που θα είναι υποψήφιοι για απόλυση.
•    Νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων και αύξηση στους αριθμούς των μαθητών στην τάξη.
Η Ομοσπονδία των Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης της Ελλάδας (ΟΛΜΕ), που είναι μέλος  μας,  έχει καλέσει δύο φορές την Ελληνική κυβέρνηση σε διάλογο, πριν την ψήφιση αυτών των μέτρων και μετά την ψήφιση τους.
Η ΟΛΜΕ έχει ζητήσει την απόσυρση αυτών των μέτρων έως ότου πραγματοποιηθεί ο δημόσιος διάλογος και ζήτησε από τον Υπουργό Παιδείας να αναλάβει τη δημόσια δέσμευση να σταματήσουν οι απολύσεις. Έως τώρα, η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να συμμετάσχει σε οποιονδήποτε διάλογο με τους εκπαιδευτικούς.
Κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να λάβει μέτρα για να σταματήσει τη διάβρωση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Η συμμετοχή σας τώρα, και σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα, θα μπορούσε να παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό κοινό ότι η Επιτροπή σας ενδιαφέρεται έντονα για τις δημοκρατικές αρχές.
Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από την εκπαίδευση υψηλής ποιότητας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τοποθέτησε την εκπαίδευση μεταξύ των πέντε πρωταρχικών στόχων της πρωτοβουλίας «Ευρώπη 2020». Η Επιτροπή σας έχει τονίσει τη σημασία του τομέα της εκπαίδευσης σε πολυάριθμα έγγραφα.
Σύμφωνα με την Ανακοίνωση της Επιτροπής σας σχετικά με τον Ανασχεδιασμό της Εκπαίδευσης, η εκπαίδευση αποτελεί «ένα βασικό στρατηγικό κεφάλαιο για την ανάπτυξη.» Επιπλέον, «η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι η συμβολή της εκπαίδευσης και της επένδυσης σε δεξιότητες για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας λαμβάνεται πλήρως υπόψιν στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.»
Ως μέλος της «Τρόικα,» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βαθιά επιρροή στις αποφάσεις που λαμβάνει η Ελληνική κυβέρνηση και συνεπώς είναι επίσης εν μέρει υπεύθυνη για την κατάσταση. Κύριε Πρόεδρε, σας καλώ να πάρετε θέση για την εκπαίδευση διότι οι πολιτικές λιτότητας των κρατών μελών σας θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Ευρώπης και έρχονται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις της Επιτροπής σας.
Η λιτότητα πρέπει να σταματήσει προκειμένου η Ελλάδα να έχει ένα λειτουργικό εκπαιδευτικό σύστημα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να παραμείνει απαθής ή να παραβλέψει την αδικία. Οι εκπαιδευτικοί – οι οποίοι βοηθούν να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά και οι μαθητές στην Ελλάδα έχουν μέλλον - δεν μπορεί να υπόκεινται στα σκληρά μέτρα λιτότητας.
Θα εκτιμήσω την προσωπική σας συμμετοχή σε αυτά τα θέματα και τις προσπάθειές σας να αναχαιτίσετε τη διάβρωση της δημοκρατίας σε αυτήν την χώρα.
Με εκτίμηση,

Martin Rømer
Ευρωπαϊκός Διευθυντής